Behandelingen

Plukken

De onderwol bij langharen, het pluizige haar wat de vacht ook dof maakt, moet verwijderd worden. Vaak blijft de onderwol in de vacht zitten, omdat de langhaar kat deze er niet meer uit kan wassen of de eigenaar niet diep genoeg in de vacht kamt. Dan ontstaan er klitten en soms zelfs verviltingen. Als de klitten er eenmaal zitten laat een kat laat zich vaak niet meer kammen.
De korthaar kan zelf makkelijker de onderwol eruit wassen, maar soms als ze iets onder de leden hebben of te dik of oud zijn, moeten ook zij een handje geholpen worden. Dit heet het ontwollen, zoals de bij de Brits Korthaar 2a3x per jaar.

Klitten zijn pijnlijk voor de kat, deze verwijder ik eerst, daarna ga ik met de hand de onderwol uit de vacht verwijderen. Zonder narcose uiteraard. Er ligt dan een hele berg haar op de grond. U zult zien hoe blij de kat is, als die oude haren uit de vacht gehaald zijn.

Voor de juiste manier van onderhouden adviseer ik dit proces elke drie maanden terug te laten komen. Met uitzondering van de oude of zieke katten, ik adviseer om deze elke 2 maanden te behandelen.

Scheren

Een kat die te veel klitten heeft, is de hele dag pijnlijk. Het aanhalen van de kat doet de kat pijn, ook lopen, liggen en haar zelf wassen is pijnlijk. Indien de vacht zo veel klitten bevat of helemaal vervilt is dan is scheren (zonder narcose) de enige optie. Soms probeert de eigenaar zelf te knippen of scheren in de vacht, maar daar kan je een hoop schade mee aanrichten. Als de kat door mij van de klitten/vilten is verlost zal deze dan ook helemaal opknappen. Ze wordt weer speels en wil weer aangehaald worden.

Voor de juiste manier van onderhouden adviseer ik de kat elke drie maanden te laten ontdoen van de onderwol, het plukken. Mocht het onderhoud van de kat voor U veel werk zijn of wil de kat zich niet door U laten behandelden, dan bekijken we samen hoe we de behandelingen gaan aanpakken. Belangrijk is dat er regelmaat in de behandelingen zit.

Zonder dat de kat problemen met de vacht heeft, kan ze ook geschoren worden. In sommige gevallen is dat vanwege het vele haar verlies, haarballen spugen of omdat het erg warm is, er zijn diverse redenen te noemen.

De oude en de zieke kat

Als de kat  (bijv de HTKK of EKH) ouder wordt, niet meer zo lenig is of ziek is zal de vachtverzorging minder vaak gebeuren of helemaal niet. Het is dan noodzaak en vooral heerlijk om de kat een handje te helpen. Lekker de onderwol eruit plukken/kammen en een wasbeurt met washand of met speciale shampoo is ook heerlijk.
De haren van de vacht staan uit elkaar, de vacht is vettig of blijft continue klitten. Bij deze vacht problemen adviseer ik de vacht iedere 2 maanden te laten behandelen. Zo blijft de vacht en de kat in conditie. Uit ervaring weet ik dat katten met suikerziekte, schildklierproblemen of hartziekte veel baat hebben bij deze behandeling. Zo geeft U de kat nog een heerlijke zorgeloze oude dag!

Knaagdieren

Ook knaagdieren, zoals het langhaar - konijn en de langhaar - cavia hebben wel eens vachtproblemen. Ik kan bijv het angora konijn scheren 3mm of knippen. Voor de juiste manier van vachtverzorging adviseer ik om Pluis eens langs te laten komen of te bellen.